Jag älskade att måla och rita som barn och precis som de flesta barn så upplevde jag en stor frihet i mitt kreativa uttryck. Jag var aldrig bekymrad över att saker skulle behöva se ut på ett visst sätt eller att vissa saker skulle vara rätt och andra inte. Det fanns helt enkelt en glädje och lekfullhet och det var ingenting som kunde stoppa mig från att utforska och upptäcka saker om mig själv och om livet då jag i skapandets stund förlorade tid och rum.
Oturligt nog så försvann den här friheten gradvis. Jag har ett tydligt minne från när jag var ungefär i 10 års-åldern då jag målade träsmycken på fritis. När jag la till alla möjliga sorters färger till mitt löv så blev jag tillsagd att blå inte var någon realistisk färg på ett höstlöv. Bit för bit så lärde jag mig att bara uppskatta saker som såg ut på ett speciellt sätt, det som var ”rätt” och ”realistiskt” och som ett uppenbart steg i detta så började jag ha förväntningar på min egen kreativitet. Jag skulle bara måla exakt det jag såg omkring mig och bara det var tillräckligt bra. Jag var aldrig särskilt bra på att överföra det jag såg till papperet, som många andra är, och som en följd av det kan ni förstå att en stor del av glädjen jag hade till att måla försvann.
Min passion för att uttrycka mig kreativt skulle dock inte dö så lätt. Jag gick vidare till att studera konst på alla möjliga nivåer och på många olika skolor. Jag letade efter kunskapsnycklar som skulle leda mig tillbaka till glädjen och lekfullheten i att skapa konst. Jag upptäckte dem ibland, här och där, men aldrig på ett sätt som kunde hjälpa mig att förstå hur den fanns där från början och hur jag skulle kunna ha konstant tillgång till den platsen i mej.
Pressen att åstadkomma saker som jag så skickligt lagt på mig själv genom att tro att jag måste GÖRA för att vara värdig någonting i livet, drog mig längre och längre ifrån den enkla glädjen i att bara VARA. Stress, spänningar och ångest övermannade mig till den grad att jag en dag vaknade upp och fann att jag var sjukskriven från mina studier på grund av utbrändhet och depression. Det tog mig över 2 år att bli bra och under den här tiden var det nödvändigt för mig att fråga mig alla de existentiella frågorna om vad livet egentligen handlar om.
Mitt i allt det här då jag kände mig väldigt förvirrad och som om jag hade tappat bort mig själv, fick jag gåvan av Vedic Arts 17 principer av en vis kvinna. I samma stund som jag påbörjade den första av principen om konsten och livet så visste jag att det var det här jag hade letat efter, det här var vägen tillbaka till min kreativa glädje, min lekfullhet och utforskande bortom konceptuella begrepp och uppfattningar om vad som är rätt och fel.
Jag har nu målat, lärt ut och levt med Vedic Art sedan 2006 och tack vare det här fantastiska sättet att närma mig målandet har jag utvecklat min egen konstnärliga stil som gör att jag kan inspirera människor och jag få ställa ut mina verk i många olika länder. Jag har kommit fram till ett visuellt språk som jag aldrig hade nått om jag hade försökt att tänka mig fram till hur jag skulle göra det. Det är resultatet av hårt arbete, glädje, obevekligt utforskande, lekfullhet, oändliga misstag och ”missöden”, envis uthållighet (på gränsen till besatthet), sårbarhet och en enorm nyfikenhet och ett mode att möta det som sker på duken i stunden, helt utan förutfattade meningar, så öppet som jag kan.
Jag antar att man skulle kunna säga att Vedic Art är nyckeln till att ”återupptäcka” kreativiteten som jag alltid visste fanns där men som jag inte visste hur jag skulle nå som vuxen. Det har för mig varit basen i vilken jag funnit modet till att hitta mitt eget uttryck och som lärare är den en stor gåva och ära att få ge vidare Vedic Art till alla de som fortfarande känner att deras kreativitet är undertryckt och som längtar efter en frihet i sitt uttryck.
Se videon för att höra mer om mina verk.
Ania föddes i Sverige av polska föräldrar och växte upp i en konstnärsfamilj i Stockholm. Efter att ha etablerat en karriär som professionell grafisk designer gjorde hon ett åtagande till att fördjupa sina kreativa färdigheter vilket ledde till fleråriga konst- och performancestudier på högskolenivå i England. Måleri har varit Anias främsta konstnärliga utövande sedan 2006. Hon arbetar även som föreläsare och workshop-ledare i målningsmetoden Vedic Art.
Ägare av Ania Witwitzka Fine ArtSverige och England (pågående)(ongoing)
Huvudsakliga tjänster: tavlor, beställningsverk och konstkurser.
Erbjuder illustrationstjänster och tjänster inom Art Direction.
Anlitas även av privata klienter, företagskunder bl a:
– Studio Aroma SPA, Göteborg
– Narkoskliniken, Stockholm
– Svenska skogsföreningen, Stockholm
– Svenska träbyggarrådet i Stockholm
– Di Palomo Cosmetics, Torquay, Storbritannien
– Align Chiropractic, Newton Abbot, Storbritannien
Engström m.fl. – reklambyrå och producent för företagsevent
Stockholm – Art Director och grafisk designer
Vedic Art Centre Öland, Sweden – Workshopledare vid årligt sommarläger
University College Falmouth, Storbritannien – Gästföreläsare
The Moveable Feast Workshop Company, Devon, England, – Gästworkshopledare
Sundstagymansiet, Karlstad, Sweden – Gästworkshopledare
– Konstnärsresidens vid ComPeung, Chiang Mai, Thailand
– Projektledare för performancefestival a performance-festival, Hedemora, Sweden
– Friskus, Dalarna Sweden, Rehabprogram – Gästworkshopledare
– Balanced View Centre, internationell fredsorganisation med center i Sverige, Indien och England – projektledare och värdinna